Czekoladowe desery, czekoladowe plamy

Mmmmm… Czekolada! Rynek cukierniczy jest warty miliardy, a czekoladowe przysmaki są niezwykle popularne na całym świecie. Przygotowywanie czekoladowych deserów to świetna zabawa. Jednak przygotuj się na to, że nie uda się tego zrobić bez odrobiny bałaganu. Kiedy nabierzesz wprawy w pieczeniu, zaangażuj w to także swoich przyjaciół i rodzinę. Wspólne przyrządzanie deserów to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu! Poznaj nasze wskazówki dotyczące wypieków, wykorzystaj proste przepisy na pyszne czekoladowe desery. Nasz poradnik usuwania plam pomoże Ci pozbyć się zabrudzeń, które bez wątpienia się pojawią.


Raj dla czekoladoholików

Desery czekoladowe występują w wielu odmianach. Różnią się między sobą wyglądem, kolorem, formą i konsystencją. Wspólne pieczenie to ciekawy pomysł na spędzenie z dziećmi wspólnego popołudnia. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na rozpływające się w ustach czekoladowe desery.

• Czekoladowe brownie

Aby przygotować 20 brownie, rozpocznij od dodania 200g zwykłej czekolady i 275g masła do miski wykonanej z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę. Umieść ją w naczyniu z gorącą wodą i poczekaj, aż składniki się roztopią, cały czas delikatnie mieszając.

Kiedy czekolada i masło się roztopią, zdejmij miskę z ognia i wsyp 325g cukru pudru. Następnie dodaj 4 jajka i jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Dodaj 175g przesianej przez sitko mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj.

Na koniec dodaj jeszcze 200g pokruszonej czekolady, orzechy lub suszone warzywa i przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut, do momentu aż wierzch ciasta utwardzi się, ale środek będzie wciąż delikatny.

• Mus czekoladowy

Jest to niezwykle prosty przepis, który nie wymaga nawet pieczenia w piekarniku. Do wykonania musu czekoladowego potrzebujesz tylko jajek, czekolady i szczypty soli.

Do wykonania 10 porcji deseru będziesz potrzebować 200g czekolady, którą należy umieścić w misce odpornej na wysokie temperatury. Wstaw ją do naczynia z gorącą wodą i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Oddziel 6 żółtek od białek. Białka delikatnie ubijaj ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej piany.

Kiedy roztopiona czekolada wystygnie, dodaj do niej 6 oddzielonych wcześniej żółtek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj całą mieszankę do ubitej piany z białek za pomocą metalowej łyżki. Rozdziel mieszankę na 10 porcji i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.

• Ciastka z kawałkami czekolady

Aby wykonać ciasto, wymieszaj 250g zwykłej mąki z ½ łyżeczki sody i ½ łyżeczki soli. W osobnej misce wymieszaj 170g roztopionego masła, 200g brązowego cukru i 100g cukru pudru.

Ubij jedną łyczkę ekstraktu z wanilii z jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem. Dodaj mąkę, sodę i sól, a następnie 325g kawałków czekolady. Podziel ciasto na małe porcje (po dwie łyżki na każde ciastko) i piecz przez około 15 minut w temperaturze 190°C.

Usuwanie plam z czekolady

Nawet jeśli wspólne pieczenie z dziećmi zakończyło się zabrudzonymi ubraniami, ścierkami i obrusem, nie ma powodu do zmartwień. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym skutecznie pozbędziesz się plam z czekolady.

Ze względu na to, że czekolada zawiera sporo tłuszczu, najlepszym rozwiązaniem jest pozbycie się zabrudzeń od razu, jak tylko się pojawią. Spray Vanish Oxi Action Odplamiacz do Tkanin wnika w głębsze warstwy zabrudzonej tkaniny, szybko i w łatwy sposób usuwając plamy.

Może być on stosowany zarówno w przypadku białych, jak i kolorowych tkanin. Rozpyl środek bezpośrednio na zaplamiony obszar i delikatnie do wetrzyj. Dla uzyskania najlepszego efektu zastosuj produkt po obu stronach tkaniny. Pozostaw do 5 minut, a następnie upierz w pralce tak jak zwykle.

Kiedy masz pod ręką produkty Vanish, usuwanie nawet najbardziej uciążliwych plam staje się dziecinnie proste.