Kolor pomarańczowy

W tym artykule przyjrzymy się kolorowi pomarańczowemu. Jest on charakterystyczny w kuchni dla dań typu curry, makaronów z sosami, niektórych owoców i warzyw. Pomarańczowy to kolor, od którego trudno oderwać wzrok! Wspaniale, jeśli nam na tym nie zależy, ale jeśli dotyczy to pomarańczowej plamy na białej koszuli - to mamy problem! Pomarańczowe plamy najczęściej tworzą się podczas jedzenia, więc wydawać by się mogło, że aby im zapobiec wystarczy zabezpieczyć się serwetką i po kłopocie. Niestety serwetka nie uchroni nas jednak przed każdym chlapnięciem sosu do spaghetti , czy tikka masali. Możesz potrzebować nieco więcej pomocy. Oto kilka rad, jak usunąć pomarańczowe plamy.


Sosy do makaronów


W zależności od sposobu przygotowania, sosy do makaronów często przybierają charakterystyczny pomarańczowy kolor, szczególnie po wymieszaniu z makaronem, przyprawami i innymi składnikami. Na szczęście, dzięki produktom Vanish, kolor pomarańczowy nie stanowi już problemu.

• Przemyj plamę jak najszybciej zimną wodą. To powstrzyma ją przed zaschnięciem.
• Tak jak w przypadku każdej innej plamy, spróbuj zetrzeć z niej tyle, ile się da za pomocą papierowego ręcznika.
• Następnie namocz ją przez godzinę z Vanish i wypierz jak zwykle.

Przyprawy

Przyprawy takie jak curry, kmin rzymski, papryka, szafran oraz wiele innych mogą w najlepszym wypadku pozostawić niewielki ślad na twojej koszuli, a w najgorszym zostaną wchłonięte przez tkaninę, przez co będą bardzo trudne do usunięcia. Oto kilka podstawowych rad: Przede wszystkim nie panikuj jeśli ubrudzisz się podczas gotowania! Nawet jeśli pochlapiesz się sosem pełnym przypraw postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:

• Plamy po curry muszą zostać wcześniej namoczone w proszku Vanish Gold Oxi Action. Wymieszaj 1/4 miarki proszku z 3/4 miarki wody. Powstanie pasta, którą należy nałożyć na plamę.
• Wetrzyj ją w plamę i pozostaw na pięć minut.
• Następnie wypłucz lub wypierz jak zawsze. Voila! Gotowe! Zupełnie jakby tej plamy nigdy tam nie było!

Pomarańcze

Oczywiście w tym tekście nie możemy nie wspomnieć o pomarańczach, a przecież oprócz pomarańczy są jeszcze co najmniej dwa rodzaje mandarynek oraz klementynki. Każdy z tych owoców jest inny (klementynki są bezpestkowe, a mandarynki łatwo obiera się ze skórek), ale jedno je łączy: sok z tych owoców na pewno pozostawi jasnopomarańczową plamę na Twoim ubraniu. Ten pyszny sok jest jednym z tych, na które trzeba najbardziej uważać, więc obieraj i jedz te owoce ostrożnie. W razie potrzeby mamy dla ciebie kilka rad jak usunąć plamy po soku z tych owoców. Oto one:

• Natychmiastowe osuszenie nadmiaru soku z tkaniny jest jednym ze sposobów, aby uniknąć rozprzestrzenienia się plamy.
• Jak w przypadku plam po sosach, należy namoczyć ubranie lub tkaninę, ale tym razem w płynie Vanish Gold Oxi Action, który należy nanieść bezpośrednio na plamę.