Makaron

Makaron - podstawowe danie kuchni włoskiej, obecne na wielu stołach na całym świecie. Po raz pierwszy pojawił się w roku 1154 na Sycylii. Istnieje wiele różnych odmian makaronu, od najprostszego spaghetti bolognese aż po lasagne, carbonarę, czy makaron z serem. Makaron należy do węglowodanów, który zdobi wiele stołów podczas obiadu. Znany jest również z tego, że potrafi narobić niezłego bałaganu! Długie nitki makaronu spaghetti spadają z talerza, a wciągane do ust potrafią rozpryskać sos pomidorowy dookoła. Każdy fragment makaronu, który zsunie się z widelca prosto na kolana grozi powstaniem plamy. Poniżej prezentujemy przegląd najbardziej popularnych makaronów, ich składników, a także doradzamy, co zrobić, kiedy kropla sosu wyląduje na twoich kolanach.


Rodzaje makaronów


Istnieje kilka tysięcy różnych kształtów makaronu i większość z nich pochodzi z Włoch. Najbardziej typowe to penne, rotini i spaghetti, a do mniej znanych należą na przykład gigli, lumaconi i garganelli. Makaron wykonuje się ręcznie lub przy pomocy specjalnych przyrządów, dzięki którym można wyrzeźbić na nim bardziej misterne wzory. Przykładem tego jest makaron conchiglie. Aby zrobić makaron samodzielnie, potrzebujemy jajek, mąki i odrobiny wysiłku, którego możemy sobie oszczędzić, używając specjalnej maszynki. W Internecie znajdziemy wszystkie potrzebne wskazówki, jak się do tego zabrać. Można spróbować w domu dla zabawy - to łatwiejsze, niż ci się wydaje! Oczywiście, gotowy makaron można kupić i najczęściej korzystamy z tej opcji. To, jaki kształt makaronu wybierzemy nie ma większego znaczenia, chociaż niektóre lepiej napełniają się sosem, jak na przykład penne.

Nasza rada jak przygotować makaron

Mimo, że upodobanie do makaronu zawdzięczamy kuchni śródziemnomorskiej, jej wpływ na sposób jego przygotowania już nie był tak duży. Oto jeden ze sposobów, który możemy wykorzystać tuż przed podaniem: odcedzony makaron należy dodać do sosu, który nadal się gotuje i pozostawić na jedną minutę. Dzięki temu makaron zyska lepszy smak i lepiej wymiesza się z sosem. Koniec z suchym makaronem na dnie talerza!

Usuwanie plam z sosu pomidorowego

O ile sos z makaronem tworzą idealny duet, o tyle nie możemy tego powiedzieć w odniesieniu do ubrań. Plamy z sosu pomidorowego na ubraniach to częsty problem, podobnie jak plamy z oliwy. Jednak można się z nimi uporać dzięki instrukcjom podanym poniżej.

Na początek, przełóż ubranie na lewą stronę i spłucz plamę zimną wodą z kranu. Zapobiegnie to utrwaleniu się plamy, a także częściowo ją zmyje.

Jeśli możesz skorzystać z pralki, wystarczy użyć proszku Vanish Gold Oxi Action, który całkowicie usunie plamę. Oto jak należy postępować z plamami z sosu pomidorowego:

Wymieszaj 1/4 miarki proszku z ciepłą wodą.
Nałóż roztwór na plamę.
Delikatnie wetrzyj roztwór w plamę, używając do tego dna miarki do proszku i pozostaw na pięć minut.
Następnie wypłucz ubranie i włóż do pralki, dodając jedną miarkę proszku Vanish i używanego zazwyczaj środka piorącego.