Plamy z sosów i płynów: jak z nimi walczyć

To nie przypadek, że największą słabość do obfitych posiłków mamy właśnie w zimie. Już w epoce kamienia łupanego najwspanialsze uczty przypadały w grudniu. Zbieramy się razem, by cieszyć się swoim towarzystwem - a co ważniejsze, przepysznym jedzeniem - i to pozwala nam przetrwać najgorszy okres w zimie. Na całym świecie zima kojarzy się do dziś ze smakowitym, pożywnym jedzeniem, bogactwem smaków i przypraw.



Bogactwo smaków oznacza często w praktyce liczne plamy; dlatego świeżo nabyta zimowa garderoba szybko zbiera wspomnienia po rozlanych i rozchlapanych sosach oraz płynach. Dlatego stworzyliśmy listę najpopularniejszych i najbardziej plamiących dodatków, wyjaśniając, dlaczego sprawiają nam tyle kłopotu oraz wskazując, w jaki sposób Vanish radzi sobie z nimi bez najmniejszego trudu.

Na początek:

Zupa

No cóż, technicznie rzecz ująwszy, zupa nie jest sosem, ale czymś, co jemy od święta, przysparzając sobie wyjątkowo trudnych do usunięcia plam na odzieży. Wiele zup wyróżnia się zdecydowaną barwą... pięknie kontrastującą z kolorem naszych najbardziej eleganckich ubrań. Jeśli mamy możliwość natychmiastowej reakcji, najlepiej jest od razu przepłukać materiał zaplamiony zupą, potem nałożyć sporą porcję środka Vanish Gold Oxi Action, pozostawiając go na tkaninie na mniej więcej godzinę, a potem - uprać odzież z dodatkiem solidnej dawki Vanish.

Danie główne:

Sos do pieczeni

Sos do pieczeni przybiera różne formy w różnych częściach świata - w tym wypadku jednak chodzi nam o gęsty, brązowy sos z wywaru mięsnego, nieodzowny dodatek do każdej pieczeni. Sos ten jest z reguły tłusty, co bardzo utrudnia usuwanie plam; wystarczy jednak wziąć nieco płynu Vanish Gold Oxi Action i delikatnie wmasować go w zaplamione miejsce, aby rozpuścić komórki tłuszczowe. Następnie należy uprać odzież z dodatkiem środka Vanish, aby sos odpłynął w siną dal!

Musztarda

Żółta pasta powoduje powstawanie trudnych do usunięcia plam, dlatego należy przede wszystkim działać szybko. Trzeba zeskrobać z powierzchni tkaniny tyle musztardy, ile się tylko da, uważając jednak, aby nie uszkodzić włókien, a następnie wmasować w plamę proszek Vanish Gold Oxi Action z dodatkiem wody. Natychmiast wyprać odzież, dodając do prania porcję środka Vanish.

Sos żurawinowy

Podobnie, jak sos z czerwonej porzeczki czy galaretka z pigwy, sos żurawinowy ma konsystencję galarety, zawiera mnóstwo owoców i jest niezwykle aromatycznym dodatkiem zarówno do dań słodkich, jak i do mięs. Jaskrawoczerwona galaretka szybko przylepia się do włókien; mimo to łatwo ją usunąć. Jeśli będziesz działać szybko, z reguły wystarczy po prostu wypłukać plamę wodą. Jeśli jednak czerwony ślad pozostaje nadal widoczny po tym zabiegu, wystarczy nałożyć na plamę nieco środka Vanish Gold Oxi Action, a następnie dodać Vanish do prania, aby plama znikła bezpowrotnie.

Na deser:

Kompot

Sernik, biszkopt, tort czy beza - żadne z tych ciast nie byłoby kompletne bez grubej warstwy owoców z kompotu. Choć samo w sobie danie zaserwowane na deser nie stanowi wielkiego zagrożenia dla naszej garderoby, kompot owocowy jest nim z całą pewnością; zetknięcie z odzieżą może okazać się katastrofalne w skutkach. Jeśli już do tego dojdzie, należy delikatnie nałożyć na plamę środek Vanish Gold Oxi Action, nie wcierając jej w plamę, aby owoce nie przeniknęły głębiej. Po dziesięciu minutach należy uprać zaplamioną odzież, dodając do prania porcję środka Vanish, która rozprawi się z pozostałościami plamy.