PLAMY Z POMIDORA I SOSU POMIDOROWEGO - KTÓRE TRUDNIEJ USUNĄĆ?
Zarówno sama pulpa pomidorowa, jak i intensywnie czerwony sos mogą zostawić trudne do usunięcia plamy na różnych tkaninach, takich jak ubrania, dywany czy obrusy. Oba produkty zawierają naturalne barwniki i kwasy, które głęboko wnikają w tkaninę i tworzą trudne do usunięcia plamy.
Pamiętaj, że pomidor ma wysoką zawartość likopenu, czyli substancji odpowiedzialnej za jego intensywną czerwień. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, co sprawia, że plamy z pomidora często przenikają głęboko w strukturę tkaniny. Tłusta powłoka dodatkowo utrudnia dostęp substancjom do kolorowych cząsteczek plamy. Z kolei sos pomidorowy może zawierać dodatkowe składniki, takie jak olej, przyprawy czy cukier, które z kolei mogą wpływać na trwałość plamy.
Właśnie dlatego ważne jest szybkie działanie i zastosowanie odpowiednich produktów. Nie ma znaczenia czy na ulubionej bluzce masz świeżą czy starą plamę. Z Vanishem pozbędziesz się wszystkich zabrudzeń, nawet piorąc w niskiej temperaturze.
- Jeśli plama jest świeża, natychmiast usuń nadmiar substancji z powierzchni materiału, unikając rozcierania plamy, przez co barwnik mógłby głęboko wniknąć we włókno tkaniny.
- Przepłucz świeżą plamę z pomidora zimną wodą. Wypłukanie ubrania w bieżącej wodzie pomoże usunąć część barwnika i ograniczyć wnikanie plamy w materiał.